Кизил – це багаторічна рослина, яка широко відома як лікарський засіб. У нього має величезний потенціал для боротьби з різними захворюваннями.
Кизил містить велику кількість вітамінів і мікроелементів, таких як вітамін С, вітамін А, калій, кальцій і залізо, які є необхідними для підтримки здоров'я організму. Вітамін С сприяє зміцненню імунної системи та боротьбі з вірусними інфекціями, а вітамін А – нормалізації роботи багатьох внутрішніх органів. У свою чергу, калій підтримує нормальний тиск та роботу серця, а залізо – сприяє боротьбі з анемією.
Кизил допомагає знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, таких як гіпертонія, атеросклероз, інфаркт міокарда. Через наявність великої кількості антиоксидантів, він чинить захисну дію на серцево-судинну систему і нормалізує рівень холестерину в крові. Крім того, кизил сприяє зниженню рівня кровоточивості, що особливо корисно при геморої.
Хвороба | Симптоми | Лікування |
---|---|---|
ГРВІ | Нежить, горло, кашель | Пити кизиловий чай |
Грип | Лихоманка, слабкість, біль у м'язах | Пити кизиловий сік |
Ангіна | Біль у горлі, утруднене ковтання | Ковтувати кизиловий сік |
Гастрит | Біль у шлунку, печія, нудота | Пити кизиловий настій |
Екзема | Почервоніння шкіри, свербіж | Наносити кизилову олію |
Настій з листя кизилу використовується в народній медицині як антимікробний засіб при шлунково-кишкових розладах. М'якуш свіжих плодів прикладають у вигляді компресів на болючі місця.У китайській народній медицині кизил використовується при лікуванні туберкульозу та поперекового болю.
Скільки ягід кизилу можна їсти за день?
Можна з'їдати кілька ягід кизилу щодня як перекушування або додавати його в десерти. Кизил включає наступні вітаміни і мінерали: С, К, А, Р, волокна клітковини, бета-каротин, органічні кислоти, пектин.
Кому не можна їсти кизил?
Кизил протипоказаний у випадках нервового перезбудження та розладах психіки. Також слід пам'ятати, що у перестиглих ягодах концентрація цукру значно підвищена. Це робить їх споживання небезпечним при схильності до кишкових розладів (через активне бродіння).
Що лікують ягоди кизилу?
У народній медицині кизил застосовували при діареї, їм також відновлювали обмін речовин в організмі людини. Ягоди кизила радять включати в раціон при шкірних захворюваннях та екземах. Напої та настої з ягід кизила рекомендують при шлунково-кишкових розладах та кровотечах, при захворюваннях порожнини рота.