Спеції не тільки служать родзинкою в рецептах, але й можуть приносити велику користь для здоров'я. Вони здатні не лише додати букет вишуканості страві, але й витягувати з них цілющі властивості. Які саме спеції слід включити до свого раціону щодня, щоб поєднати приємне з корисним?
Зокрема, деякі спеції, такі як куркума, перець чилі та імбир, мають потужні протизапальні властивості. Вони допомагають організму боротися із запальними процесами, які можуть викликати різні захворювання, включаючи серцево-судинні та онкологічні. Крім того, ці спеції також мають антибактеріальні властивості і можуть навіть зміцнити імунну систему.
Інші спеції, такі як кориця, орегано і часник, мають антиоксидантні властивості. Вони допомагають у боротьбі з вільними радикалами та захищають клітини від ушкоджень. Використання цих спецій у їжі не лише надає стравам неповторного аромату, але й допомагає запобігати ранньому старінню клітин та розвитку серйозних захворювань, таких як рак та серцево-судинні захворювання.
Спеція | Опис | Переваги |
---|---|---|
Часник | Рослина сімейства цибулинних, використовується в їжу як спеція та приправа | Зміцнює імунну систему, знижує ризик серцево-судинних захворювань |
Перець | Плоди рослини сімейства пасльонових, використовується у вигляді спеції. | Покращує травлення, стимулює обмін речовин |
Куркума | Кореневий бульба рослини сімейства імбирних, використовується у вигляді спеції та барвника | Має протизапальні та антиоксидантні властивості |
Імбир | Підземна частина трав'янистої рослини сімейства імбирних, використовується в їжу та як ліки | Сприяє травленню, покращує кровообіг |
Кориця | Прянощі, що отримуються з внутрішньої кори деяких видів дерев роду Кориця сімейства Лаврових | Підвищує почуття ситості, знижує рівень цукру на крові |
Чи можна їсти спеції щодня?
Плюс – збагачуючи їжу новими смаками та ароматами, вони допомагають нам їсти менше солі. Крім цих корисних якостей, багато спецій здатні значно впливати на наше здоров'я. Як правило, для цього потрібно їсти їх регулярно, наприклад, щодня, але не перевищуючи певних доз.
Які спеції найнеобхідніші?
10 спецій, які завжди повинні бути на кухні
- Чорний запашний перець Чорний перець посилить будь-яку страву, навіть випічку за рахунок аромату з пряними нотами. …
- Кардамон Яскрава та ароматна пряність із дуже великим спектром застосування. …
- Каррі …
- Чилі …
- Мускатний горіх …
- Кориця …
- Часниковий порошок.
- Кумін (зіра)
Які спеції чистять кров?
Крім того, аюрведичні методи та дієти рекомендують використовувати певні спеції, які допомагають очистити кров та зміцнити кровоносну систему. Куркума, кориця, імбир та кардамон вважаються особливо корисними для очищення крові.