Медовуха – це напій з давньою та славною історією, який виходить в результаті бродіння суміші меду (продукт бджільництва) та води. Від цього процесу залежать смакові якості напою та його міцність.
Час бродіння є одним із важливих факторів, що впливають на якість медовухи. Воно залежить від кількох факторів, включаючи бажаний смак і міцність напою, а також інгредієнти та умови готування. Зазвичай це займає від кількох тижнів за кілька місяців.
Тривалість бродіння залежить від вмісту цукру в розчині, видів дріжджів, температури навколишнього середовища та інших факторів. Чим більше цукру в суміші, тим довше йтиме процес бродіння. Температура впливу також впливає на процес: при вищій температурі бродіння відбувається швидше, а при нижчій – повільніше.
Період | Назва | Тривалість |
---|---|---|
1-3 місяці | Первинне бродіння | 30-90 днів |
3-5 місяців | Вторинне бродіння | 90-150 днів |
5-7 місяців | Зрілість | 150-210 днів |
7-10 місяців | Період дозрівання | 210-300 днів |
більше 10 місяців | Оптимальне дозрівання | понад 300 днів |
Скільки бродить медовуха?
Бродити має 2-3 неділі.
Як дізнатися чи готова медовуха?
Якщо піна є, то напій бродить. Піна починає зменшуватись – дріжджі з'їли максимальну кількість цукру. Більше їм не потрібно, далі медовуха ставатиме кислішою. Напій готовий.
Чому медовуха не блукає?
Як тільки міцність спирту досягає 12-14%, дріжджові клітини перестають проявляти активність і бродіння може повністю зупинитися.. В цьому випадку брага не бродить, але залишається солодкою. Щоб зменшити спиртуозність розчину, розбавте холодною або злегка підігрітою водою до потрібного співвідношення браги і цукру.