Пергамент (в роботах з історії та джерелознавства зазвичай пергамен; нім. Pergament, від грец. Πέργαμον, Пергамон) — матеріал для письма з недубленої сиром'ятної шкіри тварин (До винаходу паперу). Також давні рукописи на такому матеріалі.
У чому різниця між пергаментом та папером для випікання?
Папір для випічки – це зазвичай силіконізований пергамент, тобто покритий харчовим силіконом. Він найкраще відштовхує воду та жир і витримує нагрівання до високих температур. Побутовий папір для випікання витримує нагрівання до 220–240 °С. Та, якою користуються професійні кулінари та кухарі, — до 300 °С.
Як правильно використовувати пергамент для випікання?
Папір для випічки укладають по всій поверхні листа або приладдя для приготування страви. Необхідно запобігти дотику продукту, жиру та соку з формою для приготування. У разі застосування виробу з одностороннім силіконовим покриттям його кладуть на деко необробленою стороною вниз.