Зміст:
Зірвати плоди з дерев – це унікальний спосіб насолодитися природним достатком та зробити яскравий акцент у своєму літньому харчуванні. Ірга, безперечно, входить до списку найпопулярніших ягідних культур. Ірга – рослина, корисна для здоров'я, прикраса та, звичайно, чудовий інгредієнт для приготування різних страв та напоїв.
Збирати плоди ірги потрібно в найкращий момент часу. Залежно від виду та сорту, терміни збору можуть змінюватись від кінця літа до осені. На початку сезону ягоди можуть бути зеленими або жовтими, але коли плоди стають темно-коричневими або фіолетовими від дозрівання, вони готові до збирання.
Збір ягід ірги – це заняття, що вимагає уважності та акуратності. Плоди, як правило, збирають вручну, акуратно відсікаючи їх пальцями від стебел. Важливо не пошкодити ягоди при зборі, щоб зберегти їхню цілісність і красу. Крім цього, необхідно залишити кілька плодів на дереві – це не тільки допоможе його облистненості та розмноженню, але і дасть можливість насолодитися в майбутньому свіжими та соковитими ягодами.
Місяць | Сезонність |
---|---|
Червень | Початок збору |
Липень | Основний сезон |
Серпень | Кінець сезону |
Якого місяця встигає ірга?
У висоту листопадний чагарник досягає 450 см. Молоді пагони трохи опущені, мають яскраво-коричневий колір. Дозрівання плодів поступове, починається з першої декади липня.
Кому протипоказана ірга ягода?
Шкода та протипоказання Через заспокійливий вплив відвари та компоти з ірги не рекомендовано пити вранці перед керуванням автомобіля. Людям, які страждають на хронічні закрепи, ірга також протипоказана: дубильні речовини, що входять до її складу, надають міцний ефект і тільки посилять проблему.
Що лікує ягода ірга?
Ягоди рослини мають антиоксидантні властивості і нерідко застосовуються в дієтичному харчуванні при зниженні маси тіла. Також ірга: Нормалізує процеси травлення. Використовується як допоміжний засіб при лікуванні авітамінозів, атеросклерозу, порушень функцій серця, судин, патологій ШКТ.
Чи можна їсти ягоди ірги?
Ягоди ірги придатні для вживання у свіжому, сушеному та замороженому вигляді, з них також роблять варення, сік або компот.