Зміст:
Соняшник – одна з найвідоміших і найпопулярніших культурних рослин. Майже кожен дорослий і дитина знайомий з його яскравим і великим квітами, ароматним насінням і високим стеблом.
Однак, не багато хто знає, звідки взявся соняшник, і як він став такою відомою культурою. Слово "соняшник" поєднує дві основні характеристики рослини – його любов до сонця та оригінальну форму квіток.
Соняшники є аборигенами Північної Америки, де їх відкрили ще до приходу європейців. Індіанці використовували насіння соняшнику як їжу та лікарський засіб. З прибуттям іспанських та голландських колоністів, соняшники були вперше привезені до Європи і швидко набули популярності як декоративну рослину.
Звідки взявся соняшник? |
---|
У народі існує давня легенда про походження соняшнику. Згідно з цією легендою, давним-давно на землі жили двоє бідних людей похилого віку – старий Анатолій і стара Марія. Вони були чудовими садівниками і у своєму саду вирощували різноманітні рослини. |
Якось, у далекому літньому дні, старий Анатолій помітив, що в однієї з його рослин з'явилися величезні та гарні квіти. Стебла цих квітів були дуже високими, а на вершині кожного стебла розпускалася махрова квітка, що нагадує сонце. |
Побачивши це, старий Анатолій одразу ж побіг до старої Марії і показав їй цю дивовижну квітку. Стара Марія була захоплена красою квітки і запропонувала йому назвати його "соняшник", бо він завжди звернений до сонця. |
З того часу старий Анатолій та стара Марія почали вирощувати соняшники у своєму саду.Їхній сад став відомий далеко за межами села, і люди приходили з усіх кінців, щоб помилуватися цими прекрасними квітами. Так соняшники поширилися по всій країні і стали одним із найпопулярніших кольорів. |
Чому дорівнює щільність рослинної олії?
Відповідь: щільність рослинної олії P = 92 кг/м^3.
Чому оливкова олія застигає у холодильнику?
Охолоджена олія твердне, так як містить насичені жирні кислоти (як ті, з яких складається вершкове масло, наприклад).
Чому олія у воді не тоне?
Рослинна олія залишається на поверхні води, тому що щільність олії менша за щільність води. Вода – речовина менш щільна, ніж мед, тому вона залишається на поверхні цієї рідини. Коли ми опускаємо предмети в посудину, вони плавають чи тонуть – залежно від своєї щільності та щільності шарів рідини.
Хто вигадав соняшникову олію?
У 1829 році селянин із Воронезької губернії Данило Бокарєв звернув увагу на подібність насіння за смаком з кедровими горішками, з яких тоді вже добувалося масло, посіяв їх у себе в слободі Олексіївці і незабаром отримав на кустарному пресі першу олію, що виявилася чистою та смачною.