Зміст:
Гранульований цикорій – це популярний напій, що отримується з кореня цикорію після процесу сушіння та помелу. Він відомий своїм неповторним ароматом та смаком, які надають йому особливої привабливості для любителів ароматної кави. Однак, крім свого приємного смаку, гранульований цикорій має безліч корисних властивостей, які роблять його відмінною альтернативою звичайній каві.
По-перше, гранульований цикорій є відмінним джерелом харчових волокон, які дуже важливі для підтримки нормального функціонування травної системи та запобігання запорам. Волокна допомагають покращити перистальтику кишечника, стимулювати його роботу та сприяти виведенню токсинів та шлаків з організму.
Крім того, гранульований цикорій багатий різними вітамінами та мінералами, такими як вітамін С, вітамін В6, залізо та магній. Вітамін С є потужним антиоксидантом, який допомагає захистити клітини від шкідливого впливу вільних радикалів, а також зміцнює імунну систему. Вітамін В6 бере участь в обміні речовин та нормалізує нервову систему. Залізо необхідне нормального кровотворення, а магній сприяє поліпшенню роботи серцево-судинної системи.
Чим корисний гранульований цикорій | |
---|---|
Корисна речовина | Опис |
Інулін | Корисний для нормалізації обміну речовин та зміцнення імунної системи |
Вітаміни групи В | Сприяють покращенню роботи нервової та ендокринної системи, нормалізують обмін речовин |
Антиоксиданти | Захищають клітини організму від вільних радикалів, сприяють повільному старінню |
Розчинні клітковина | Допомагає підтримувати здорову мікрофлору кишечника та знижує ризик захворювань шлунково-кишкового тракту |
Мікроелементи | Містить кальцій, залізо, калій, фосфор та інші важливі елементи для організму |
Якісний цикорій розчинний здатний надавати цукрознижувальну дію, а також має жовчогінну, сечогінну, заспокійливу та протизапальну властивості.. У той самий час він корисний при підвищеному артеріальному тиску.
Який цикорій краще рідкий чи гранульований?
Відмінність лише в технології приготування: розчинний порошок готується за допомогою випарювання за високих температур, а сублімований висушується за низьких температур, що дозволяє зберегти всі корисні властивості продукту. Тож відповідь на питання, який цикорій корисніший, очевидна – звичайно, сублімована.
У якому вигляді цикорій корисніший?
Колір і смак цикорію залежать від ступеня обсмажування кореня: чим темніший цикорій, тим глибший, насичений смак, проте чим світліший цикорій, тим більше в ньому корисних речовин. У 100 г продукту має бути не менше 30% інуліну – основного джерела корисних властивостей цикорію.
Чи можна пити цикорій щодня?
Судячи з наявних даних, цикорій безпечний, якщо вживати його екстракт із розрахунку 1 г на кілограм ваги на добу. Але якщо врахувати, що надлишок інуліну викликає кишкові гази, пити більше 5-10 чашок цикорію на день все ж таки не варто.
Кому не можна пити цикорій?
Цикорій протипоказаний людям, які страждають на варикозне розширення вен, жовчнокам'яну хворобу і виразку шлунка. Раніше ми повідомляли, чим можна замінити каву вранці. Також ми називали продукти, що допоможуть замінити білий цукор.